NAJNOVIJE 

  • JR, Foto: Johannes Zinner/Wiener Linien

Bečani se cijeli dan voze za 1 euro


Hoće li se Zagreb jednom ugledati na Beč s obzirom na pogodnosti u vožnji javnim prijevozom, kao i na razinu švercanja? Naime, lani je u Beču bilo samo 1,9 posto ulovljenih švercera, dok ih je u zagrebu bilo oko 3 posto! Možda je to moguće povezati s organizacijom i povoljnom cijenom vožnje u glavnom gradu Austrije. Naime digitalna godišnja karta bečke tvrtke za javni prijevoz „Wiener Linien“ koja postoji još od 2015. sve je popularnija. Čak 375.000 Bečana 2019. godine odlučilo se ovu vrstu karte. To predstavlja gotovo polovicu svih godišnjih karata kupljenih u Beču, kojih je samo ove godine prodano ukupno 822.000 po cijeni od samo 365 eura, Dakle, Bečani se za samo 1 euro cijeli dan mogu voziti na svim gradskim linijama, uključujući i metro.

Prvotna aplikacija za digitalne karte pod nazivom „Ticket-App“ uskoro će biti ugašena, a godišnja će karta od sada biti dostupna putem nove aplikacije „WienMobil“ koja putnicima pruža i mnoštvo drugih informacija, počevši od voznog reda pojedinačnih linija podzemne željeznice, tramvaja i autobusa, preko mogućnosti planiranja rute do push obavijesti o kašnjenju vozila.

Zagreb je po pitanju švercanja u tramvajima izjednačen s Berlinom, gdje je putnika uhvaćenih bez karte u javnom prijevozu također tri posto, dok su Pariz sa pet i Frankfurt sa čak šest posto negativni rekorderi.

Dodajmo još da je i u Beču, kao i u našoj metropoli svaki dan na terenu stotinjak kontrolora.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM