NAJNOVIJE 

  • JR, Foto: Manfred Helmer

Beč: Prvi autobusi bez vozača!


U promet su pušteni prvi autobusi bez vozača. Nije dakako riječ o našem gradu, nego o gradu prijatelju - Beču. Dva nova autonomna autobusa na električni pogon dio su projekta u koji su bili uključeni Austrijsko ministarstvo prometa, Wiener Linien, Austrijski tehnološki institut „AIT“, Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“, Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“.

Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima.

Novi su autobusi najprije dvije godine testirani bez putnika, a početkom ovog mjeseca i prvi su se putnici napokon imali prilike provozati se novim autobusima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća 10 stanica, a završava kod postaje podzemne željeznice U2. Zbog sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem položaju.

Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je 10 rezervirano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tijekom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim smjerom.

Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javni prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.

U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa uloženo je 1,5 milijuna eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati.