NAJNOVIJE 

  • ZG

Konferencija o energetskoj učinkovitosti


„Neotkriveni potencijal energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ naziv je međunarodne konferencije održane jučer u Zagrebu, a okupila je stručnjake iz sedam europskih zemalja.

Kako je rekao Toni Biluš, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okolišu, konferencija je dio međunarodnog projekta TOGETHER, u kojem Grad Zagreb sudjeluje protekle tri godine.

- Energetska učinkovitost iznimno je bitna za Grad Zagreb. Kroz energetsku obnovu Grad Zagreb je već obnovio 54 zgrade, a tijekom ove godine nastavlja i radove na daljnjih 27 zgrada. Ukupno je u planu sanacija 136 objekata javne društvene namjene, za što je planirano 805 milijuna kuna - kazao je Biluš, dodavši da Grad, uz energetsku obnovu zgrada javne društvene namjene, ujedno potiče i energetsku obnovu zgrada u privatnom vlasništvu.

- Naravno, to ovisi i o volji samih stanara, ali činimo sve kako bi im obnova bila što pristupačnija i kako bi ih osvijestili po tom pitanju - poručio je Biluš.

Kako je pak pojasnila Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, glavni cilj projekta TOGETHER jest promjena ponašanja korisnika, na način da se zgradama dugoročno upravlja na energetski učinkovit način. „

U sklopu konferencije stručnjaci iz područja energetike, marketinga i obrazovanja prezentirali su provedene aktivnosti i dali odgovore na pitanje kako postići trajnu promjenu ponašanja pojedinaca, s ciljem da potreba štednje energije postane općeprihvaćena norma ponašanja.