NAJNOVIJE 

  • JR

Promocija AGM-ove knjige u Društvu hrvatskih književnika


Dvorana u Društvu hrvatskih književnika bila je pretijesna za mnoštvo uzvanika koji su htjeli nazočiti predstavljanju romana Miroslava Međimorca Dora sa sjenama ili čekanje života. Roman je objavio AGM, a riječ je o starici Dori u staračkom domu na Srebrnjaku. Njoj je osobno obilježje biti promatrač i čekati da se život odvija mimo i protiv nje. Tekst je bogata panorama osobnih, obiteljskih, političkih i društvenih događanja u hrvatskoj obitelji i društvu 20. i početka 21. stoljeća.

Promotor AGM-ove knjige, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović istaknuo je da je glavni lik Dora zapravo metafora sudbine mnogih ljudi u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća, a radnja romana, zbog, kako kaže, iskustva redatelja Međimorca, prolazi tečno, misli teku kontinuirano i takoreći u jednom dahu.

- Miroslav Međimorec ima nekoliko života - rekao je Vidmarović. - Jedan život je njegov kazališni i redateljski posao, pa književna karijera, dužnosti u doplomaciji... On je bio i ratnik i na koncu i historičar jer je bio sklon znanstvenom istraživanju, osobito nekih epizoda iz Domovinskog rata.

U ime nakladnika govorio je direktor AGM-a Stjepan Bekavac, koji je za ovaj rukpois srdačno zahvalio autoru, kao i bivšoj urednici izdanja.

- Ovaj je roman nepresušan izvor informacija o tomu kako se nekad živjelo, a riječ je o klasičnoj hrvatskoj priči iz 20. stoljeća - istaknuo je Bekavac.

Književnica Nevenka Nekić nazočnima je pročitala svoju iscrpnu analizu romana i glavne junakinje u esejističkom obliku, polazeći od psihološkog profila Dore pa do činjeničnog autorova poznavanja glavnog lika. Zapaženo izlaganje mala je i književnica Marija Peakić - Mikuljan, koja je cijelu poruku romana pokušala svesti na jednu rečenicu: Hrvatska vapi za mirnim i normalnim životom, pa je potom snažno i emotivno raščlanila ideološko-politički kontekst u kojem se radnja romana događala. Dakako s naglaskom na današnje prilike, kada je kako kaže "na periferiji sve osim subverzivnosti", misleći među ostalim na to da je nakon sveg tog povijesnog protoka prema nezavisnoj državi u prvi plan izbila ona koncepcija koja se protivila toj nezavisnosti.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM