NAJNOVIJE 

  • JR

Predstavljen grčki natpis iz 3. stoljeća


Psefizma iz Lumbarde, monumentalni kameni natpis iz 3. stoljeća koji dokumentira osnivanje grčke kolonije na otoku Korčuli i jedan od najznačajnijih spomenika grčke civilizacije u Hrvatskoj, predstavljen je u Arheološkom muzeju.

Tu se taj eksponat i čuva.

Sve u svezi s tim otkrićem objasnila je i predstavila Jelena Marohnić, docentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta.

- Dosadašnje su se spoznaje promijenile. Novi ulomak spaja se s malim ulomkom objavljenim 2005., površina mu je jako oštećena te je pri čitanju važno 3D modeliranje koje omogućuje da se pročita i ono što se ne vidi golim okom - rekla je marohnić.

Lumbardska je psefizma naš najpoznatiji i najistraživaniji grčki spomenik, poseban po tome što sadrži odluku narodne skupštine o podjeli zemlje pri osnutku naseobine. Psefizma se čuva u Arheološkom muzeju i jedan je od „krunskih dragulja“ ovog Muzeja.

Ovaj spomenik, od nacionalne i svjetske važnosti, rekonstruiran je od nekoliko ulomaka, pronađenih još 1877. godine na položaju Koludrt u Lumbardi (Korčula).

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM