NAJNOVIJE 

  • J. RENIĆ, Foto: JR

Hrvatski festival glazbe u Beču


- Nadam se uspješnoj prezentaciji hrvatske glazbe u Beču i da će bečka publika biti zadovoljna izvedbom naših glazbenika - rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević na predstavljanju 14. festivala hrvatske glazbe u Beču, što će održati od 15. do 29. listopada.

Kako je istaknuo producent festivala Josip Nalis, u ime Koncertne dvorane Lisinski, kao nositelja projekta, tih će dana bečka publika imati priliku slušati pet koncerata, ali i sudjelovati na jednoj izložbi te na jednoj glazbenoj radionici.

Festival se otvara izložbom "Otto Wagner i hrvatska arhitektura", i to u tamošnjem Hrvatskom veleposlanstvu, a riječ je o rodonačelniku moderne arhitekture, čiji su radovi i učenici vezani uz Hrvatsku.

Mladi pijanist Aljoša Jurinić nastupit će na glasoviru s Blagojem Bersom, Schumannom i Chopinom, i to u Musikvereinu. Ansambl Antiphonus izvest će nekoliko djela u Hofmusikkapelle, a zagrebački solisti nastupaju u Peterskircheu.

Dakako niji samo riječ o klasičnoj glazbi koju Hrvati mogu ponuditi Beču.

Gitarist Elvis Stanić sa svojom skupinom nastupit će u Porgy & Bess Clubu, a ansambl Lado nastupa s odabranim tradicijskim pjesmama i plesovima 25. listopada u dvorani Fanny Hensel.

Na istomu mjestu piprema se zanimljiva glazbena radionica. U radionici će biti predstavljena hrvatska tradicijska glazbala, gdje će graditelj tih glazbala Stjepan Večković pokazati svoje proizvode. Tako je prilikom najave festivala u predvorju Lisinskog upriličio i svirku za novinare na slavonskoj gajdi.