NAJNOVIJE 

  • GZ

Dan kontracepcije i u Zagrebu

Svjetski dan kontracepcije obilježava se 26. rujna. Tim povodom organiziraju se brojne aktivnosti kojima je cilj educirati i savjetovati populaciju o različitim načinima i metodama sprječavanja neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Cilj svih kampanja i aktivnosti jest podizanje svijesti o važnosti planiranja obitelji i različitim kontracepcijskim sredstvima koje ženama i muškarcima omogućuju da budu odgovorni prema svom tijelu i životu u cjelini.

Kako podsjećaju stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dostupne su brojne internetske stranice kao popularno sredstvo izmjene informacija i edukacije. Jedan od primjera je i internetska stranica www.your-life.com koja kroz neutralne informacije o kontracepciji i na atraktivan i pristupačan način pomaže korisnicima u „donošenju“ odluke o izboru kontracepcije.

Važno je naglasiti kako je i dalje nužan kontakt sa zdravstvenim djelatnikom. U Hrvatskoj to se prvenstveno realizira kroz mrežu ginekologa primarne zdravstvene zaštite HZZO-a (51 tim u gradu Zagrebu), ali i privatnih ginekoloških ordinacija.

S druge strane postoje specijalizirana savjetovališta kao što su Centar za mlade namijenjen školskoj i studentskoj populaciji ili Centar za reproduktivno zdravlje Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ namijenjen i besplatno dostupan starijim dobnim skupinama. Uz savjetovanje o kontracepciji uvijek se vezuje i edukacija o spolno prenosivim bolestima, s ciljem sprečavanja krajnje nepovoljnog ishoda, raka vrata maternice.