NAJNOVIJE 

  • GZ, Foto: CRVENI KRIŽ BEČ

Spas u Centru za rashlađivanje


Bi li nam u Zagrebu dobro došlo nekakvo utočište za rashlađivanje u ovim vrućim ljetnim danima? Eto, Beč se potrudio biti prvi - radi zaštite građana od visokih temperatura tu je otvoren prvi Centar za rashlađivanje u Austriji. Ova rashladna prostorija tzv. „Cooling Center“ javni je prostor u kojem građani na nekoliko sati mogu pronaći utočište od jakih vrućina.

Za vrelih je dana rashlađivanje posebno važno za djecu, starije osobe i kronične bolesnike, a tijekom ekstremnih ljetnih vrućina, kada noćne temperature ne padaju ispod 20 stupnjeva, ljudi se ne mogu adekvatno rashladiti.

U okviru svog pilot projekta bečki Crveni križ smjestio je prvi austrijski centar za rashlađivanje u trgovački centar Shopping Center Nord u Beču. Centar je koncipiran kao mirno i tiho mjesto, a pored posluživanja vodom na raspolaganju je medicinsko osoblje čiji je osnovni zadatak da se pobrine o starijim i kronično bolesnim osoba koje su za vrijeme tropskih vrućina najviše ugrožene.

Osim mjesta za sjedenje i ležanje, u rashladnim centrima postoje i posude s vodom za kućne ljubimce koji su također dobrodošli. U centar za rashlađivanje dopušteno je unošenje i vlastite hrane i pića ako to ne smeta ostalim korisnicima, a za razbibrigu je preporučeno i donošenje štiva za ritanje, križaljki, mobilnih telefona i sl.