NAJNOVIJE 

  • JR

Ovdje dolazi Tuđmanov spomenik


Uskoro ipak Tuđmanov spomenik ispred fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Već smo pisali o tomu kako je na natječaju prije pet godina pobijedio kipar Kuzma Kovačić, a brončani spomenik će biti na postolju, tj. kamenom bloku.

Kako piše T-portal, prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, pojedini će segmenti biti izvedeni kao montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne, tzv. masonske piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti” (na slici).

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM