NAJNOVIJE 

  • JR, Foto: JR

Traženje žrtava na Savskoj cesti pod strogim nadzorom policije


U dvorištu Učiteljskog fakulteta bageri! Još jedno iskopavanje radi pronalaženja kostiju iz Drugog svjetskog rata i neposrednog poslijeratnog razdoblja, i to ovaj put na Savskoj cesti.

Trenutačno bageri iskapaju na raznim mjestima, a sve se radi pod strogim nadzorom policije. Svaki prolaznik namjernik koji bi se se usudio prići iza policijske trake, pokušavajući doznati dokle s došlo u iskapanjma i je li išta pronađeno, biva brzo upozoren da se tu ne zadržava.

Neki izvori govore da bi tu mogla biti riječ o masovnoj grobnici, poput Ovčare. Naime na adresi Savska 77 nalazila se Gimnazija sestara milosrdnica, a tijekom Drugog svjetskog rata ona je bila pretvorena u njemačku vojnu bolnicu. Osim iz te bolnice, žrtve su vjerojatno dovedene i iz ozloglašenog zatvora koji se nalazio u Savskoj 60.

Na tom su području već provedena istraživanja, teren je pregledan georadarom, a pronjuškali su ga i cadaver psi, doznaje se iz Ministarstva branitelja.

Svjedoci masakra uglavnom su stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Pedagoške akademije, te njihovi potomci.

Prije nekoliko godina u zagrebačkim dnevnim novinama svjedokinja I. H. (podaci poznati DORH-u i MUP-u), imala je krajem Drugog svjetskog rata 19 godina. Ona se sjeća da je zgrada Gimnazije sestara milosrdnica pretvorena u njemačku vojnu bolnicu u kojoj su komunisti zatekli ranjenike. “Zdravko Stanišić još traži oca Franju, koji je zadnji put viđen 25. svibnja 1945. u zatvoru u Savskoj, preko puta zgrade Pedagoške akademije. Franjo Stanišić posljednji se put javio ženi kratkim pismom koje je poslao preko jednog partizana.

Svjedokinja M. D. (66) pripovijeda kako je njizina majka čula noćne pucnjeve i jauke iz dvorišta. Sakrila se u grmlje i vidjela masovna pogubljenja – ispričao je Ivica Relković, predsjednik Hrvatskog odgovornog društva. Svjedokinja I. H. (82) u svibnju 1945. godine tu je vidjela svježe iskopanu jamu pravilnog oblika. Neki svjedoci tvrde su u tom dvorištu iza bodljikave žice držali vojnike s križnog puta...

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM