NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR

Rak jajnika - to nisu samo ženske stvari

Udruga „Sve za nju“ i ove je godine nizom aktivnosti obilježila Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Tribine su se održale pod nazivom – To nisu samo ženske stvari. Naime, iako je karcinom jajnika ženska bolest, to nije samo ženski problem. Muškarci su važni u poticanju žena u brizi za zdravlje i pružanju podrške tijekom liječenja. Rak ginekoloških organa i liječenje bolesti nije samo ženska stvar!

Od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. oboljelo 431, a umrlo 319 žena. Za ovaj rak nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda. Stoga je važno da žene svih dobi znaju se rak jajnika može razviti kod svake žene, da ne postoji test probira za rak jajnika, da postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja te papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda.

Obilježavanje ovog dana bilo je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, a ujedno je tom prigodom predstavljen i novi vodič za bolesnike "Kako živjeti s rakom".

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM