NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Šezdesete u Hrvatskoj: Od anti-bebi pilule do popularnog "fiće"

- Da u Muzeju za umjetnost i obrt postavimo izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost” ponukala me je izložba 50. u Hrvatskoj, jer sam shvatio da 60-e sa sobom nose brojne ideološke promjene - rekao je Mirslav Gašparović, ravnatelj MUO–a, dan prije otvore nja velike izložbe, koja broji oko tisuću eksponata,

Zvonko Maković, autor izložbe, objasnio je zbog čega je na više od 1200 četvornih metara predstavljeno razdoblje između 1958. i 1971. godine.

- Prva godina izabrana je jer se tada održao sedmi kongres Saveza komunista Jugoslavije, partija se donekle liberalizirala i naznačila mogućnosti koje su se realizirale tek u šezdesetima, a druga jer se tada na drastičan način završavaju pozitivni procesi u Hrvatskoj koji su težili slobodnijem društvu.

Tijekom pet mjeseci trajanja izložbe turbulentno razdoblje hrvatske povijesti predstavljeno je kroz 18 dionica koje temu obrađuju u širem kontekstu, u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe, filma i drugih područja, ali i kroz niz popratnih događaja.

Izloženi su brojni eksponati, od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u mijenjali svijet, a poseban je kutak posvećen i djeci, dječjim igračkama, školskim bilježnicama i knjigama.

Najmanji izložak je antibebi pilula, a najveći popularni fićo.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM