NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: KLOVIĆEVI DVORI

Najbolje od Lupina u Klovićevim dvorima


U povodu 35. obljetnice umjetničkog stvaralaštva, kontraverznog fotografa i u posljednje vrijeme skulptora i multimedijalnog autor, Stephana Lupina, u Klovićevim dvorima, na izložbi koja će trajati od 25. travnja do 3. lipnja, moći će se vidjeti najzanimljiviji izbor skulptura, slika i foografija od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas.

Za vrijeme svog boravka u New Yorku Stephan Lupino upoznaje Deborah Turbeville, slavnu modnu fotografkinju zaslužnu za transformaciju modne fotografije u avangardnu umjetnost. Fizički intenzitet i vizualna sirovost fotografija postali su njegov zaštitni znak.

Radovi su mu objavljeni u časopisima Vogue, Photo, Zoom, Ster. Također snima za časopis Playboy.

Njegove snimke naglašavaju ljudsku toplinu i seksualnu energiju modela.

Tijekom devedesetih snimao je i vrlo zapažene humanitarne akcije.

Kada je u Hrvatskoj izbio rat grozote koje su uslijedile, brutalnost i nepredvidivost života i smrti na Lupina su ostavili dubok dojam, a te je sirove emocije kanalizirao kroz nove medije. Okrenuo se skulpturi i slikanju kako bi izrazio svoju rastuću tjeskobu.

To je u isto vrijeme slavljenje ljepote i boli te poziv u pomoć, potraga za iskupljenjem u ovom bezdušnom, često mračnom svijetu smještenom u još mračnijem svemiru, stoji u opsežnom katalogu, a iz Klovićevih dvora pozivaju na još jednu zanimljivu i hvale vrijednu izložbu.