NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: I. KRESONJA

Nakon 10 godina borbe imamo dizalo!

- Nakon 10 godina borbe, 206 poslanih dopisa na preko tisuću stranica, nakon pređenih 4.730.400 stepenica, što je isto 50 puta se popeti i spustiti s Mount Everesta ili preći put od Zagreba do Frankfurta, imamo dizalo. Gradi se! Njegova vizura već se uzdiže sa stražnje strane naše zgrade - govori nam Ivan Kresonja koji živi na Zelenom dolu 2, na 6. katu, u zgradi sa 16 stanova i 108 stepenica.

Brojke se odnose na 30 godina stalnog uzlaženja i silaženja, kako mladih kojima to i nije problem, tako i bolesnih, starih, invalidnih osoba i majki s kolicima.

Ovo su brojke iza kojih stoji mukotrpan put na kojem su suvlasnici zgrade (osim onih na prvom katu) uspjeli promijeniti Ustav RH, GUP i Zakon o gradnji u korist svih onih diljem Hrvatske koji su zatočeni u svojim stanovima, jer ne mogu uz, niti niz stepenice.

U Hrvatskoj je 16.000 stambenih ulaza, gdje živi oko 750.000 građana, u zgradama s četiri i više kata koje nemaju dizalo.

Zahvaljujući Ivanu Kresonji i njegovim „suborcima“ od sada to mogu imati.

Od 5. srpnja 2017. godine na temelju čl. 89.Ustava RH dogradnja dizala se izuzima iz GUP-a i Prostornih planova. Od listopada iste godine u Zakonu o gradnji stoji da za dogradnju dizala nije potrebna građevna dozvola.

U svibnju će se mnogi stanari Zelenog dola 2 napokon spustiti u parkove i na ulice, a do sada su sve to gledali samo sa svojih prozora.

Ali (uvijek postoji ali), gradnja dizala nije jeftina, posebno invalidima i umirovljenicima koji su u ovoj zgradi većina.

Kredit (dignut preko GSKG-a),od oko 500 000 kuna nije lako otplaćivati. Bit će to rata od približno 500 kuna u idućih 15 godina. Trebaju pomoć Grada Zagreba, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Nadamo se da se te institucije neće oglušiti.