NAJNOVIJE 

  • agm4317

Besplatno pogledajte Zavičajnu zbirku Gračana

- Zavičajnu zbirku Gračana, koja se sastoji od gotovo 300 eksponata, možete pogledati u zgradi Stare pučke škole na adresi Isce 15, u neposrednoj blizini Župe svetog Mihalja – govori član odbora za očuvanje zbirke Ivan Haramija.

Ovdje se na zoran način prikazuje život Gračana tijekom 19. i 20. stoljeća, a sadržava predmete etnografske i kulturno-povijesne baštine ovog kraja. Zbirka je upisana u Registar kulturnih dobara RH, a posebna je po tome što se sastoji od autohtonih eksponata koje su stanovnici Gračana pronašli na svojim tavanima, podrumima i u šupama. Svaki eksponat pažljivo je konzerviran te dobio redni broj i ceduljicu na kojoj piše ime i prezime vlasnika.

U povodu stote obljetnice postojanja i djelovanja HSPD-a Prigorac, 2007. godine utemeljena je Zavičajna zbirka. Ovdje možete vidjeti više od sto godina staru prigorsku narodnu nošnju. Jedan od najstarijih eksponata svakako je škrinja u kojoj se držala i čuvala nošnja, naročito ona za svečane prigode. Ima tu i pisanih dokumenata, kao što je kupoprodajni ugovor kojim je barunica Jelačić svoje zemljište prodala jednoj gračanskoj obitelji. Zbirka sadržava neke dijelove namještaja iz seljačke kuće, uz ormar tu je i krevet, klupe, ručnici, petrolejska svjetiljka, posuda za spremanje masti, zidni sat kukavica...Vrijedno je pogledati i alat kojim se se služili mještani u polju i sl.

Selo Gračani spominje se još u 14. stoljeću, a matične knjige vode se od 1663. godine. Samo ime govori da su žitelji bili podanici slobodnog kraljevskog grada Gradeca. - Od 1950. godine Gračani su dio Zagreba i danas imaju oko 7200 stanovnika - rekao je predsjednik MO Marijan Kos.