NAJNOVIJE 

  • SAK, Foto: Sindikat biciklist

Sindikat biciklista nezadovoljan ulaganjem u biciklistički promet


U Sindikatu biciklista izrazili su nezadovoljstvo i niz kritika na komunalnu biciklističku infrastrukturu i promet u gradu..

- Nadamo se da će Zagreb u 2018. pristupiti planskoj izgradnji, a ne oslikavanju biciklističkih staza i traka te da će se moći početi hvaliti njihovom kvalitetom, a ne kilometrima prosipane boje – ističu u Sindikatu.

Nakon što je Grad Zagreb objavio Izvješće o biciklističkom podsustavu unutar pormetnog sustava za 2017. godinu, u Sindikatu su ukazali na niz nelogičnsti.

Zagreb je grad koji, za razliku od Beča, Graza, ali i Ljubljane i Novog Sada, nema nit jednu, a kamoli stotine jednosmjernih ulica u kojima je dopušten dvosmjerni promet biciklom, nema ni jednu izgrađenu odvojenu biciklističku stazu, čiji se građani na biciklu bez silaženja mogu provesti u prosjeku manje od 100 metara, i grad gdje je automobilu podređen javni i nemotorizirani prijevoz. Posljedice su vidljive svima: tijekom proteklih 18 godina, udio automobila – rak rane suvremenih gradova – porastao je s 35 posto na oko 60 posto ukupnog prometa, što je praćeno i stradanjima u prometu, zagađenjem zraka, porastom buke i tragičnom degradacijom javnog prostora kakvu vidimo primjerice u Gundulićevoj ulici s garažom Cvjetni te u nevjerojatnoj ekspanziji parkiranja po nogostupima i na pješačkoj površini. Riječ je o pojavi koja je nizu europskih gradova potpuno strana.