NAJNOVIJE 

  • SAK, Foto: MGZ

Izložba u MGZ: "Trnje - prostor i ljudi"


Kako se gradila velebna zgrada Vatroslava Lisinskog, kada se izgradila željeznička pruga koja je presjekla Trnje i prometno izolirala ovaj kvart od središta grada, kako su nekada izgledala naselja Vrbik, Martinovka, Kruge, Saica, Sigečica, Kanal i Staro Trnje, - sve to saznajte u Muzeju grada Zagreba do 24. lipnja, do kada je otvorena izložba pod nazivom “Trnje – prostor i ljudi”.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća širi centar grada, Trnje je mjesto brojnih metamorfoza. Izložbu prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata Zagreba u 19. stoljeću, život sela i izgradnju radničkih naselja na „južnoj periferiji" između dvaju svjetskih ratova, razdoblje intenzivne modernizacije nakon Drugog svjetskog rata te postupnu integraciju Trnja u gradsko tkivo.

Povijest kvarta ispričana je u prvom licu, iz perspektive stvarnih aktera, što čini neposrednu poveznicu izložbe s prostorom i stanovnicima gradske četvrti. Autori izložbe upotrijebili su sjećanja stanovnika i fotografije iz obiteljskih albuma.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM