NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR, Foto: SINIŠA KOSIĆ

Uskoro veliki slovenski jubilej u Zagrebu


Slovenski dom u Zagrebu najstarije je kulturno-prosvjetno društvo Slovenaca u svijetu ali i najstarije po kontinuiranom djelovanju. Iduće će godine upravo u našoj metropoli obilježiti svoj 90. jubilej. Tim povodom novinarska ekipa Zagreb-danas posjetila ih je na adresi u Masarykovoj 13, gdje se nalaze od 1948. godine.

- Danas je to mjesto na kojemu djeluju dvije skupine pjevačkog zbora, okuplja se duhovna skupina, održavaju kreativne radionice, ali i uživa u bogatoj knjižnici s tisućama naslova.Od 1993. održavamo školu slovenskog jezika prema nastavnom planu Slovenije - predstavlja nam njihov predsjednik Darko Šonc.

U ovim prostorijama planiramo obilježavanje našeg najvećeg Kulturnog praznika-Prešernova dana koji se obilježava 08.veljače ali i u koje može svratiti bilo koji od nas 2300 Slovenaca koliko nas živi u Zagrebu, ali i gdje rado primamo goste, govori nam domaćin.

Prisjeća se i 80-ih, kada je Slovenski dom bilo kultno mjesto zagrebačkih čagera i gdje su purgeri škicali zgodne Slovenke. Mnogi su takvi susreti završili i brakovima, doznajemo.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM