NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: SANJA KNJAZ

Motoristi, nosite kacige!


S ljetnim računanjem vremena uočavamo i veći broj motociklista na gradskim ulicama. Zato vozače pozivamo na pojačan oprez u prometu, a u Prvom hrvatskom moto-klubu Zagreb dali su i par savjeta motociklistima kako se ponašati na gradskim prometnicama kako bi se izbjegle eventualne prometne nezgode.

Vozači mopeda i motocikala s upaljenim kratkim svjetlima danju moraju voziti tijekom cijele godine, u protivnom propisana je novčana kazna od 300 kuna. Uz poštivanje prometnih propisa i ograničenja brzine, najvažnije što možete učiniti za svoju sigurnost jest nošenje homologirane i uredno pričvršćene kacige, a kazna za vožnju bez nje iznosi 1000 kuna uz obvezno isključenje iz prometa. Pretjecanju i obilaženju kolona vozila i s lijeve i s desne strane, skloni su mnogi. Vodite računa da tako dovodite u opasnost sebe i druge, jer takve radnje drugi sudionici u prometu teško mogu predvidjeti.

Zagreb ima dugu motociklističku tradiciju, što dokazuje i činjenica da je Prvi hrvatski motoristički klub Zagreb osnovan davne 1921. godine. A prve hrvatske moto utrke održavale su se na konjičkom trkalištu na Črnomercu na mjestu današnje zgrade Plive. Kasnije se krenulo u gradnju vlastitog moto trkališta "Miramare" koje je otvoreno 1932. godine. Nekada su bili popularni i motori s prikolicom, što je danas rjeđe, ali kodeksi vožnje uvijek su se trebali poštovati - govori tajnik spomenutog moto kluba Ivica Mihaljević.

Članovi ovog kluba čak su 11 godina bili državni prvaci u moto utrkama, a bilo je i pokušaja da se novo zagrebačkom moto trkalište otvori na Mičevcu. U klubu djeluje 20. športskih sudaca s nacionalnim i specijalističkim licencama a cestovne moto utrke, supermoto i moto rally utrke. Stoga ako se učlanite, dobit ćete najbolju edukaciju kako se ponašati vozeći motocikl.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM