NAJNOVIJE 

  • SAK

"Neka Vlada porezno rastereti izvrsnost"


Gradonačelnik Milan Bandić apelirao je na Hrvatsku vladu da roditeljima izvrsnih učenika i studenata koji dobivaju stipendije od Grada Zagreba te stipendije uračuna u poreznu olakšicu.

Grad Zagreb godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije koje dodjeljuje i to je samo dio mjera demografske politike koju Grad provodi. Danas postoji šest vrsta stipendija za: izvrsnost, deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente slabijega socijalnog statusa, učenike i studente s invaliditetom, te pripadnike romske nacionalne manjine.

Iako je Vlada često posezala u "džep" lokalne samouprave, Grad nikada nije smanjio visinu stipendija. Stipendije se kreću od tisuću do tri i pol tisuće kuna mjesečno, ovisno o kojoj se kategoriji radi.

- Roditelji zbog dodijeljene stipendije gube porezne olakšice na dijete. Zato nam svima cilj treba biti promjena Zakona o porezu na dohodak jer ne prepoznaje izvrsnost. Grad Zagreb može samo apelirati na promjenu zakonskog rješenja – istaknula je članica Povjerenstva Irena Cajner Mraović. Ne možemo govoriti o demografskoj politici, a istodobno lokalnoj samoupravi uzimati za porez, prirez i mirovinsko osiguranje.