NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: S. KOSIĆ

Brza rješenja smanjila bi gužve

Gradnja novih biciklističkih staza, prebacivanje što više putnika na prijevoz vlakom, gradnja kružnih tokova, zamjena smjera pojedinih ulica i uvođenje jednosmjernih, kako bi se manje sjekli prometni tokovi, rješenja su naših najpoznatijih prometnih stručnjaka za gužve na zagrebačkim ulicama, kojima svakodnevno prometuje oko pola milijuna vozila.

Ova jednostavna rješenja ne iziskuju znatnija novčana sredstva niti puno vremena za realizaciju, smatraju Ivan Dadić, umirovljeni profesor s Fakulteta prometnih znanosti i Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet. Za ona dugoročnija, vrijedna milijarde kuna, o kojima se govori već desetljećima, novca – nema.

Problem čini i niz zapetljanih imovinskopravnih odnosa, jer se koridori kojima bi buduće brze ceste trebale prolaziti najčešće nalaze na privatnom zemljištu. Vrijeme prolazi, a građani i dalje mile svojim kućama 30 km na sat, u prometnim špicama.

Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika za promet, tvrdi da se svakodnevno radi na tome da se prometni zastoji minimaliziraju. Nedavno je i sam predložio iscrtavanje žutih kvadrata na križanjima s tim ciljem.

- Dugoročna rješenja nisu moguća bez izgradnje novih mostova na Savi i rekonstrukcije remetinečkog rotora - dodaje.

- Gradnja rotora mogla bi krenuti još ove godine, a za to vrijeme pripremala bi se i gradnja Jarunskog mosta, koji bi spajao Lanište i produžetak Petrovaradinske, tvrdi gradonačelnik.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM