Pisanice na Trgu, pilići i zečevi posvuda

 

Uskrs je pred vratima. Velike hrvatske pisanice, kao i ranijih godina, postavljene su ispred katedrale, a potom i na Trg bana Jelačića. Umjetnici iz Koprivničko-križevačke županije (Hlebina, Molva, Kloštra Podravskog i Đurđevca) oslikali su ih licitarskim srcima, pitomom podravskim pejzažima, ali i zagrebačkim znamenitostima: Crkvom sv. Marka, katedralom itd.

 

Pored ovih pisanica diljem grada su i pisanice u košarama vedrih boja, zečevi i pilići koji se najčešće "rastrče" oko Manduševca.

 

Svaki simbol umotan je u lampice koje noću osvjetljavaju gradske parkove i trgove, a posebno im se vesele djeca. Već nekoliko godina postavlja ih Grad Zagreb kao najljepši dar građanima za uskrsne blagdane.

 

Mnogi turisti propituju što znače ovi simboli, a vodič im pojašnjava:

Jaja, te mitološke simbole rođenja, prisvojili su kršćani oko 13. stoljeća te im dali novo značenje: kao što se pile izlegne iz jajeta i počinje živjeti tako je i Isus izašao iz groba i započeo novi život. Na početku su jaja bojana samo u crvenu boju, koja je simbolizirala krv koju je Isus prolio na križu. Kasnije su dodane i druge boje.

 

Osim jaja, simbol novog života i plodnosti je i zec, koji je od 16. stoljeća neraskidivo povezan s Uskrsom.

 

Međutim, ne nosi samo zec jaja na Uskrs. U Švicarskoj jaja donosi kukavica, u Češkoj ševa, dok u pojedinim dijelovima Njemačke uskrsna jaja mogu donijeti lisica, roda, pile ili kokot. U Australiji umjesto zeca uskrsna jaja donosi bilby, tobolčar koji spada u ugrožene vrste te zemlje, pojašnjava vodič s Trga.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Kultura sa stanovnicima Mamutice

8.7.2020

1/7
Please reload

NAJNOVIJE 

Please reload

Zagreb danas

© 2016  -  2019   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM