NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR

Prisegnuo Milan Bandić - protiv pesticida


Ja, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba prisežem Mreži Gradova Bez Pesticida pridruživanjem gradonačelnicima diljem Europe okrenutima budućnosti, koji su uključeni u pokret unaprjeđivanja gradova izbacivanjem pesticida iz uporabe. Upravo ova prisega i potpis dokumenta rezultat je suradnje s udrugom Zemljane staze koja kao i Mreža, zamišlja Europu u kojoj je uporaba pesticida zamijenjena postojećim održivim alternativama, čime se štiti zdravlje građana i okoliša i poboljšava kvaliteta življenja.

Grad Zagreb tako je postao prvi u regiji koji će izbaciti pesticide iz upotrebe na javnim površinama, a metode održavanja zamijenit će onim neškodljivima!

- Izbacivanjem pesticida iz uporabe smanjuje se utjecaj na onečišćenje tla i zraka, a posebice podzemnih voda, eliminirana je opasnost trovanja djece i životinja koje se igraju na zelenim površinama, radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju površina, ali i dalekosežniji i dugoročniji učinci u vidu trovanja brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Srećom, kemijsko tretiranje je, zahvaljujući novim saznanjima i alternativnim tehnikama, te izmijenjenom percipiranju bioraznolikosti, postalo u potpunosti nadomjestivo, za Zagreb-danas istaknula je predsjednica Udruge Natalija Svrtan.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM