NAJNOVIJE 

  • SAK, Foto: ZOO

Stigao novi stanovnik ZOO-a - Tadzik


Stigao je novi stanovnik Zoološkog vrta - kineski leopard imena Tadzik. Kineski leopard stigao je u Zagreb iz Krakova. Novi stanovnik Tadzik predstavnik je ugrožene, endemske podvrste leoparda. Živi samo u sjeveroistočnoj Kini, području umjerene klime. Procjenjuje se da u prirodi ima manje od petstojedinki te vrste.

Situaciju otežava činjenica da je populacija fragmentirana, pa pojedina područja imaju manje od pedeset jedinki. To znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi. Razloga za ugroženost ima niz – od sukoba s ljudima preko krivolova do nedostatka hrane i gubitka staništa. Kako bi se velike mačke sačuvalo od izumiranja, stvaraju se uzgojni programi i sigurnosne populacije u zoološkim vrtovima. Riječ je o tzv. arkama za slučaj da određena vrsta nestane u prirodi. U takvim programima sudjeluje i Zoološki vrt grada Zagreba.

Iako velike mačke spadaju među najkarizmatičnije životinje na svijetu, sve su ugroženije, najviše zbog ljudskih aktivnosti. Populacija tigrova u posljednjih se stotinu godina smanjila za čak 95, a afričkih lavova u posljednjih 20 godina za 40 posto.

Kako bi što više znali o flori i fauni, upišite djecu u "Eko akademiju" koja se u Zoološkom vrtu održava od 3. do 8. travnja. Edukativno-zabavni program namijenjen je svim školarcima od 2. do 6. razreda, a u Zoo vrtu će se održavati za vrijeme proljetnih školskih praznika.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM