NAJNOVIJE 

  • SAK

Izradom novih suvenira do radnih mjesta za strukovna zanimanja

Kulturno-umjetnički projekt "Artefakt + dizajn ≈ prototip" pokrenut je kako bi se za tržište rada dodatno osposobile 84 mlade nezaposlene osobe u dobi od 15 do 25 godina sa završenim strukovnim srednjoškolskim obrazovanjem, istaknula je muzejska pedagoginja Zorica Babić na predstavljanju projekta. Ukupno je za projekt odobreno gotovo 790 tisuća kuna, sufinanciran je novcem Europskoga socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 85 posto, a 15 posto novca osiguralo je Ministarstvo kulture iz državnoga proračuna.

Projekt će se provoditi na šest lokacija u šest županija, te u Arheološkom muzeju u Zagrebu, koji je nositelj projekta, za područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

U fokusu su učenici koji su upisali struke zanimljive kulturnim institucijama kao što su krojač, šivač, galanterist, obućar, dizajner odjeće, odjevni tehničar, drvodjelac dizajner, stolar, metalurg, zlatar, kipar, keramičar. Za njih će biti organizirane radionice na kojima će stjecati nova znanja i vještine u izradi postava izložaba, suvenira za muzejske suvenirnice i izradi didaktičkih pomagala za edukativne radionice.

Cilj projekt jest izraditi 23 inovativna proizvoda prototipa pod mentorstvom lokalnih obrtnika prema skicama i modelima nastalim u sklopu umjetničko-kulturne edukacije kao rezultat reinterpretacije muzejskih predmeta iz šest hrvatskih muzeja.