NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: SANJA KNJAZ

U gradu premalo namjenskih košara za pseći izmet, svega 257


"Nagazne mine", kako popularno građani zovu pasji izmet koji možemo vidjeti po našem gradu, posebno je neugodan i ružan prizor nakon što padne snijeg. Naime, neodgovorni vlasnici koji ne skupljaju izmet iza svojih kućnih ljubimaca još više kvare sliku o gradu i o njima samima u vrijeme zimskih mjeseci. Zbog zatrpanih parkova snijegom psi nemaju orijentaciju i osjećaj gdje se nalazi travnata površina da obave nuždu.

Nije se za čuditi kada se roditelji djece koja su krenula na sanjkanje bune protiv takvih vlasnika jer je od izmeta gotovo nemoguće hodati stotinjak metara. No postoje i vlasnici koji uredno skupljaju izmete u plastične vrećice i odlažu vrećice u posude za smeće. Kako nam se požalila jedna čitateljica, posuda za pseći izmet nema dovoljno, pogotovo ako govorimo o namjenskim kantama baš isključivo za pse. Građani su prisiljeni pokupljeni pseći izmet ostavljati u običnim kantama za otpatke. Uobičajen je to prizor u gradskim parkovima, npr. Bundek, tako da se teško oteti dojmu je li ružnije da pas obavi nuždu na snijegu ili gledati pretrpane koševe za smeće.

Naime, gradska Čistoća postavila je po gradu 257 namjenskih kanti za pseći otpad. Kante su raspoređene po Gradskim četvrtima tako da primjerice GČ Novi Zagreb – istok ima svega 22 strogo namjenske kante. Upitate li vlasnike pasa reći će vam da samo u jednom naselju primjerice Dugavama ne bi bilo dovoljne 22 kante, a kamoli u cijeloj četvrti. Ili recimo na području Donjeg Grada nalaze se 32 kante. Upravo ti podatci govore da kada šećete svog ljubimca točno morate znati lokaciju na kojoj se nalazi kanta za pseći izmet, u protivnom pokupljenu fekaliju možete nositi u ruci više od 500 metara.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM