NAJNOVIJE 

  • SAK, foto: SINIŠA KOSIĆ

Vatrogasci: Gase vatru, spašavaju egzotične životinje i nisu - striperi!


Nije neobično da vidimo vatrogasce kako skidaju snijeg ili sige s krovova kuća, no oni se veoma često nalaze i u neobičnim situacijama i neobičnim intervencijama. Iako je već dobro poznato da vatrogasci interveniraju kada se mačka popne previsoko na stablo ili pobjegne papigica, no sigurno niste znali da su intervenirali i u spašavanju jedne iguane i hvatanju majmuna.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba godišnje u prosjeku odradi više od 3000 intervencija. S obzirom na tako velik broj, očekivati je da se tijekom radnog staža svaki vatrogasac nagledao stresnih i teških intervencija, ali srećom, i onih neobičnih pa čak i komičnih.

- U neobičnim intervencijama, najčešće su one koje se tiču spašavanja životinja. Lovili smo tako zmije, lisice pa čak i majmuna koji je bio kućni ljubimac i koji je uspio vlasnicima pobjeći preko balkona i popeti se na vrh zgrade - prisjeća se Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Ponekad su u svojim spašavanjima vatrogasci nailazili i na kriminalne radnje. Primjerice, kod velikog požara u tvornici „Sljeme“ 2012. godine naišli su na plantažu marihuane. Nakon što su ugasili požar, pozvali su policiju. Jedna od veselijih intervencija bila je i ona kada su vatrogasci došli gasiti požar iznad restorana u Tkalčićevoj. Požar je bio na katu, a u prizemlju kuće u restoranu se upravo slavila djevojačka večer. Kad su došli, jedna je viknula: "Striperi!" a cure su navalile na vatrogasce. Trebalo im je objasniti da su pravi vatrogasci i da neće biti skidanja.

- Sve su ove intervencije od vatrogasaca zahtijevale koncentarciju i prisebnost. No u konačnici, upravo ovakve intervencije rado pamtimo i rado ih se u razgovorima prisjećamo. A najsretniji smo onda kada znamo da smo spasili nečiji život ili imovinu - zaključjuje Jembrih.