NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: SANJA KNJAZ

"Mala zimska služba" u službi građana


Kao i prometnice tako se i nogostupi čiste od snijega prema listi prioriteta. Visoko na listi je glavni gradski Trg, uže središte grada, te prilazi zdravstvenim i javnim institucijama kao što su bolnice, vrtići.

- Čini se da je ove sezone Zimska služba zadovoljila veći broj građana, ali svakako su podbacili građani sami, koji većinom nisu očistili ispred svojih kuća i zgrada. Nezadovoljstvo očišćenim snijegom iskazali su ove godine biciklisti, ali na iznenađenje mnogih Mala zimska služba izvrsno je odradila posao – to su samo neki od komentara koji su pristigli na adresu naše redakcije.

Snijeg s nogostupa uz kuće, zgrade ili poslovni prostor uklanja vlasnik ili korisnik, dok su kolnici u nadležnosti Zimske službe Zagrebačkih cesta, a sve ostalo prepušteno je "Maloj zimskoj službi" (MZS). A Malu službu čine radnici Zrinjevca koji su zaduženi za: čišćenje tramvajskih stajališta ZET-a, glavnih pješačkih staza kroz parkove, prilaze školama, vrtićima, javnim ustanovama.

Radnici Čistoće zaduženi su za raljenje snijega i posipavanje poledice u pješačkoj zoni, na ulazima u pješačke pothodnike, pješačke nathodnike, prilaze javnim stubama i invalidskim prilazima, prilaze bolnicama, čišćenje i posipavanje javnih stuba, nogostupa i stuba javnih terasa, te punjenje sanduka sa soli za potrebe mjesne samouprave. U Maloj zimskoj službi sudjeluju i radnici Zagrebparkinga, Vodoopskrbe, ZET-a.

Na području Grada Zagreba angažirano je 45 ekipa iz Holdingovih podružnica koje su raspoređene u 15 komunalnih baza.

No kako ističe djelatnik Čistoće, kojeg smo zatekli u kontroli očišćenih javnih stuba, najveći problem pri čišćenju su automobili koji su nepropisno parkirani jer zbog njih ne može se prići određenoj lokaciji, a i zatvaraju prostor na koji bi se moglo odlagati veće količine snijega.