NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Jarun - labudovi mu jedu iz ruke


Nedavno je u grupi “Zakaj volim Zagreb” objavljena fotografija gospodina koji ne samo da hrani golubove na Trgu nego s njima i razgovara. Ubrzo su ga nazvali šaptač golubovima.

Gospodina kojeg smo sreli na Jarunu možemo nazvati šaptač labudovima.

Već šest godina hrani par labudova na velikom jezeru, a od ljetos se druži s labudovima i liskama na suprotnoj strani jezera. I jednima i drugima, od studenog, svakoga dana nosi vrećice pune salate.

- Odakle ljubav prema ovim pticama?

- Od malih nogu. Nije mi teško iz centra grada potegnuti na biciklu do Jaruna. Čim me vide doplivaju gdjegod bili i gozba počinje. Jedu mi kruh iz ruke premda im rijetko donesem kruh, jer nije dobar za njih, pogotovo bijeli.

U SC Jarun također kažu da se labudovi ne smiju hraniti kruhom

- To je kao da im bacite kamen. Labudovi se smiju hraniti kukuruzom, raznim žitaricama, salatom, zeljem, keljom i blitvom.

Ptice močvarice koje zimu provode na rijekama i jezerima uglavnom bez problema nalaze prirodnu hranu, ali tijekom hladnih zima dobro će im doći naša pomoć.

Labudovi su rod ptica iz reda patkarica, a unutar toga reda su dio potporodice gušćarica. Od gusaka se razlikuju dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda i veličinom tijela koje ih čini najvećim vodenim pticama. Raspon krila im može doseći dva metra, a mogu težiti do 15 kilograma. Zbog snažnih vratnih mišića mogu preletjeti i više od tisuću kilometara do svojih gnjezdišta na sjeveru.