NAJNOVIJE 

  • SAK, foto: SINIŠA KOSIĆ

Zagrepčani vole i zimi voziti bicikl, dokazali su to 4. mjestom


Zagreb je i ove godine sudionik "Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao". Ova je inicijativa pokrenuta 2013. g. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta, a održava se svake godine drugog petka u veljači. Nakon tri uzastopne pobjede, po broju onih koji se obvežu da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, 2018. godine Zagrepčani su zauzeli visoko 4. mjesto.

Od gotovo dvanaest tisuća biciklista u svijetu koji su se pridružili inicijativi, u Zagrebu ih je oko šesto, što ga nakon tri uzastopne pobjede ove godine stavlja na visoko četvrto mjesto.

U prosincu, Sindikat biciklista provodio je kampanju „Biciklom na posao i na Advent“, kojom se ukazalo kako je bicikl rješenje za prometne probleme.

Mnogo ljudi se odazvalo prosinačkoj kampanji, osvojili su zanimljive nagrade, a velik dio njih nastavilo je voziti bicikl i dalje.

- Svrha naših proteklih kampanja je uvjeriti građani da barem jednom ili dvaput pokušaju koristiti bicikl kako bi uvidjeli da bicikliranje nije problematično niti u hladnijem dijelu godine. Veliki poticaj je i relativno toplija i suša zima u usporedbi s prošlim godinama – govori Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

U ime pasioniranih ljubitelja vožnje na dva kotača, Sindikat biciklista, moli Gradske službe da, ukoliko napada snijeg, ne koriste biciklističke staze za odlaganje počišćenog snijega nego da omoguće građanima sigurno kretanje i biciklom na putu do posla.