NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR

Kad se u ordinaciji plaća 10 kuna?

Nova pravila o naplati sudjelovanja (tzv. participacije) osiguranih osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) stupaju danas na snagu. Riječ je o proširenom popisu usluga koje sada građani moraju platiti pa su iz HZZO-a poslali dodatna objašnjenja.

- Djeca do 18. godine života te osigurane osobe HZZO-a koje imaju bilo koje dopunsko zdravstveno osiguranje ne plaćaju sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite.

Konkretno - doktor će obaviti pacijentu prilikom jednog posjeta: prvi pregled (plaća se sudjelovanje), uzet će uzorak krvi za laboratorij (plaća se sudjelovanje), i isprati zvukovod (plaća se sudjelovanje). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje za sve navedene postupke platit će ukupno 10 kuna, neće plaćati svaki postupak pojedinačno;

- Doktor će pacijentu u ordinaciji prilikom jednog posjeta izvaditi krv (plaća se sudjelovanje) bez drugih postupaka. Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će sudjelovanje od ukupno 10 kuna;

- Doktor će pacijentu prilikom jednog posjeta skinuti šavove (plaća se participacija). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će 10 kuna ukupno sudjelovanja. Ako se pacijent u toku dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana s koje su skidani šavovi krvari, pacijent neće plaćati nikakvo sudjelovanje po tome razlogu dolaska bez obzira na postupke koje doktor bude radio (zaustavljanje krvarenja, šivanje i sl.). Ako se pacijent, međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga npr. grlobolje i doktor obavi prvi pregled (plaća se participacija) pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kuna za taj dolazak zbog drugog razloga.