NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Zagrebački stanovi 30 posto skuplji od kuća


Centar je oduvijek bio najtraženiji dio Zagreba, kada su u pitanju stanovi za prodaju. Situacija se nije promijenila niti u posljednjem mjesecu 2017. godine kada je potražnja za stanovima bila najveća upravo u tom dijelu grada.

Ranije su se nekretnine na tom području kupovale pretežno za stanovanje ili za dugoročni najam, dok se danas najčešće kupuju radi iznajmljivanja turistima na dnevnoj bazi, s obzirom na to da je trenutačno izrazito velika potražnja upravo za takvom vrstom najma.

Osim onih u Centru, analiza podataka oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazala je kako su potencijalne kupce tijekom prosinca zanimali i stanovi koji se prodaju na području Trešnjevke, Maksimira, Donjeg Grada, Dubrave i Jaruna.

Cijene „kvadrata“ zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini u prosjeku porasle za 1,4 posto, dok cijene kuća, prema podacima Crozilla.com, bilježe porast vrijednosti od 0,8 posto.

Usporedimo li njihove cijene, podaci pokazuju da su tijekom prosinca 2017. godine kuće bile čak oko 30 posto jeftinije no stanovi. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana iznosila je 1761 euro, a cijena kuće čak 537 eura manje, odnosno 1224 eura po metru kvadratnom.