NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR, Foto: SINIŠA KOSIĆ

Uskoro kvartovske tribine o odvajanju otpada i dodatni zeleni otoci


U idućih šest mjeseci zeleni otoci će nicati kao gljive poslije kiše, najavio je gradonačelnik na svojem Facebook profilu daljnje „oživotvorenje“ skupštinske odluke vezane za odvojeno prikupljanje otpada. Tako je od svih 17 zagrebačkih gradskih četvrti zatraženo da dostave popise dodatnih lokacija za postavu zelenih otoka.

Pod pojmom zeleni otok podrazumijevaju se prvenstveno kante za odvojeno prikupljanje otpada od papira, plastike i stakla, a gdje ima mjesta i tekstila. Površinu koju predlažu četvrti mora zadovoljiti ove uvjete: biti u vlasništvu Grada, lako dostupna građanima i kamionima Čistoće i imati površinu od 8x3 metra.

Krajnji je cilj da zeleni otok bude pristupačan korisnicima i u blizini mjesta stanovanja, ne daljem od 500 metara. Ovisno o broju stanovnika svaki će od 218 mjesnih odbora imati tri ili četiri zelena otoka.

U slijedećim tjednima saznat će se i rasporedi održavanja tribina po gradskim kvartovima na kojima će se moći saznati detalji i pitati o svim nejasnoćama vezanima uz novu eru u gospodarenju otpadom u Zagrebu.