NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

"Želimo baš ovakav Britanac!"


Britanac nedjeljom prije podne bio je za nijansu drukčiji od ostalih nedjeljnih prijepodneva. U 11 sati zasvirali su bubnjevi, a kada se utihnuli, preko velikog megafona, svima koji su se zatekli, obratila se Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka, najavivši tako promociju svoje nove knjige pod nazivom “Britanac nedjeljom prijepodne”, koja je nastala u suradnji s Fredyem Fijačkom, našim pozatim fotografom.

Stala je prodaja, stali su kupci i posjetitelji iličkog buvljaka da poslušaju što im ovaj dvojac nudi.

- Fredy Fijačko je poput Zvonimira Milčeca veliki zaljubljenik u Zagreb i njegove povijesne pikanterije, potpuni poznavatelj Britanca i ljudi koji ga čine zanimljivim dinamičnim i lijepim. Britanac je najzagrebačkiji trg, jer sve što se ovdje prodaje izbačeno je iz stanova starih zagrebačkih obitelji.

Epitet najzagrebačkiji Britanac je zaslužio i zbog cijele one zagrebačke intelektualne i javne publike koja ga podržava dolazeći ovamo, a čije je portrete Fijačko snimio, uz štandove sa tisuću predmeta, od ključeva do namještaja, rekla je Hlevnjak.

O svome radu nije govorila puno, dala je prednost fotografu, koji je popunio ovu vrijednu knjigu i tako “ispisao” još jednu stranicu povijesti grada Zagreba.

- Šuška se o premještanju buvljaka s ovoga placa, ali mi to ne želimo. Želimo baš ovakav Britanac - poručila je gradskim vlastima, a nazočni su je burnim pljeskom podržali.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM