Cijene autoškola neće padati, jer važna je kvaliteta

 

 

Nakon što su stupile na snagu promjene u Zakonu o sigurnosti prometa, a liberalizacija tržišta povlači za sobom nove cijene, sve se više govorio o povećanju cijena za polaganje vozačkih ispita u autoškolama.

Iz autoškole Deltapromet govori Ivana Višnić: - Damping cijena neće biti, mogu smo reći da će autoškole izvršiti analizu troškova osposobljavanja, a s obzirom na to da cijene osposobljavanja nisu mjenjane već 10 godina, dok su se troškovi vozila u međuvremenu opeli za  30 – 40% , goriva za 40%. Možemo očekivati nakon izvršene analize – kalkulacije troškova da će autoškola poskupjeti.

Valja napomenuti da cijena od oko 7300 kuna ne odlazi na autoškolu. Cijena autoškole iznosi 5.695 kuns, liječnička svjedodžba 450 kuna, tečaj prve pomoći koji provodi Crveni križ i Zdravstvene ustanove medicine rada 450 kuna, ispiti koje provodi HAK iz propisa, prve pomoći i vožnje 502 kune...

Cijena jednog nastavnog sata vožnje iznosi 115 kuna + PDV. Iz navedene cijene podmiruju se troškovi rada instruktora vožnje, goriva, održavanja vozila, amortizacije, plaće stručnog voditelja, admnistrativnog radnika, najma prostor, korištenje prometnog vježbališta, režijski troškovi grijanja, struje, vode, knjigovodstvene usluge ... Radi usporedbe - jedan radni sat u auto servisu iznosi minimalno 200 kuna. Samo dolazak majstora u kuću oko 150  – 200 kuna...

Važno je da autoškole zadrže kvalitetu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća. Oni konkurenti koji posegnu za damping cijenama morat će smanjiti plaće zaposlenih ili negdje drugdje potražiti uštede.

Please reload

U Klovićevim dvorima - Večeri na Griču

7.7.2020

1/7
Please reload

NAJNOVIJE 

Please reload

Zagreb danas

© 2016  -  2019   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM