NAJNOVIJE 

  • Sanja Knjaz, FOTO: Siniša Kosić

Od 1. veljače razdvajajte otpad


Gradski zastupnici prihvatili su prijedlog te tako donijeli odluku da se od 1.veljače primjenjuje nov način zbrinjavanja otpada, odvajanjem odnosno sortiranjem. Za nju je glasovalo 26 zastupnika, 20 zastupnika protiv, a jedan zastupnik je bio suzdržan. Zastupnici su tako Čistoću obvezali na nov način pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

Odvajanje otpada mora biti prioritet, naredili su u EU, pa se Zagreb, kao i ostali hrvatski gradovi, mora naviknuti na reciklažu. Zagrepčani će dobiti četiri razgradive vrećice za sakupljanje biootpada te kante za skupljanje papira, dok će se staklena ambalaža, plastika i metal odlagati u zelene otoke u blizini kućnoga praga.

U početku se kazne za one građane koji ne odvajaju otpad neće naplaćivati. - Riječ je o ugovornim kaznama, tako da nema šanse da se primjenjuju prije nego Zagrepčani potpišu izjavu o primitku spremnika i kantu dobiju na svoje adrese - objasnila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, dodavši da se od građana ne može tražiti da odvajaju otpad ako nemaju kamo.

Tomislav Tomašević iz lijevog bloka primijetio je da ne postoji način da građani zaključaju svoje spremnike kako im treće osobe ne bi ubacivali smeće, a oni snosili troškove kazni. No i taj će se problem rješavati sukcesivno kad se iznađe riješenje u obliku zaključavanja smetlarnika ili postavljanja kaveza na zelene otoke.

Usluga odvoza otpada ne bi smjela poskupjeti jer će se naplaćivati kao i dosad, a nakon što se uvede sustav čipiranja spremnika može se govoriti i o novom načinu naplate prema količini.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM