NAJNOVIJE 

  • Sanja Knjaz, FOTO: Siniša Kosić

Muzej Prigorja: Kako turistima približiti običaje Podsljemena


Kada kažemo Gradska četvrt Podsljeme prva asocijacija svakako je Šestinska župna crkva sv. Emerika iz 1240., a tu su i stara višestoljetna naselja koja sačinjavaju Mjesne odbore: Šestine, Mlinovi, Gračani, Markuševec i Vidovec. Povećan broj noćenja u metropoli potaknuli su na razmišljanje Šestinčane da turiste dovedu i u njihov kraj.

Udruga za očuvanje Šestina koja je inicirala postavljanje skulpture šestinske pralje, a ima još niz ideja. Pralja se nalazi baš na mjestu na kojem su se u povijesti pralje i okupljale, na blagdan sv. Mirka, zaštitnika župe.

Kako ističe predsjednik Vijeća GČ Krešimir Kompesak, gradska četvrt je pomogla kod obnove starog mlina u Gračanim u dvorištu obitelji Banić. To je jedna od posljednjih vodenica na potoku Ribnjak, a datira od 1773. godine. Uz mlin nalazi se i drvena kuća iz 19. stoljeća u kojoj su sačuvani dokumenti koji govore o mlinskom obrtu. Zbog bogate baštine u planu je izraditi turističku rutu koja će posjetitelje voditi od Medvedgrada, preko Kulmreovih dvora, do Šestinske crkve uz koju se nalazi groba Ante Starčevića, do gračanskog mlina i skijaških staza na Sljemenu, a Stara škola u Šestinama planira se preurediti u muzej Prigorja.