NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona


Je li moguće isprazniti jednu galeriju i slikama s njezinih zidova i depoa napuniti drugu? Gotovo da ne. No upravo se to dogodilo zahvaljujući dugogodišnjoj suradnju Moderne galerije i Umjetničkog paviljona, koji ove godine slavi svojih 120 godina.

Za tu prigodu Moderna galerije je ustupila je umjetnine “susjedu u blizini,” a povjesničar umjetnosti i akademik Tonko Maroević morao ih je odabrati.

Nije imao lak zadatak. Mnogi umjetnici i njihova djela obilježili su ovu epohu, a trebalo ih je odabrati onoliko koliko je na torti svjećica, “samo” 120.

- Izvan ovog kruga ostala su mnoga imena, pa čak i moji prijatelji. No ova izložba nije posljednji sud, to je pregled i panorama. Nastojao sam uskladiti razdoblja i umjetnike i prikazati Paviljon kao mjesto naše tradicije, ali i avangarde - kaže Maroević.

Izložbom "LIkovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona" dan je presjek svih slojeva, faza, morfoloških oscilacija, tehnika, tendencija i disciplina koje su obilježile hrvatsku umjetnost, od Bukovca i Medovića, preko Račića i Kraljevića, Babića i Meštrovića, Vidovića i Joba, pa do Šuteja i Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović, te niza mlađih i suvremenih, živućih umjetnika.

- Tijekom proteklih 120 godina u Umjetničkom paviljonu se održalo oko 800 izložbi, na kojima je izlagalo između sedam i osam tisuća umjetnika s više od 10 tisuća djela - rekla je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona i zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli radu ove ustanove.

Svečano otvaranje izložbe je 2. veljače, a trajat će do 4. ožujka.