NAJNOVIJE 

  • Katarina Butković

Profesionalni udomitelji - rješenje za djecu?


“Svako dijete treba obitelj”, čitamo na plakatima koji su svake godine sve dojmljiviji, no ipak, u Zagrebu postoji velika potreba za udomiteljskim obiteljima. Trenutačno ima 279 udomiteljskih obitelji, od toga 233 obitelji za smještaj djece i 46 za smještaj odraslih osoba.

Potrebe za udomljavanjem odraslih su višestruko veće od broja slobodnih mjesta, jer se uglavnom prijavljuju nepokretne, polupokretne ili psihičke bolesne osobe.

Što se tiče udomljavanja djece, kod nas je uobičajeno da svi žele manje i uz to zdravo dijete. Veliki je problem sa udomljavanjem starije i djece s poteškoćama u razvoju. Problem su svakako i niske naknade udomiteljima. Opskrbnina za predškolsko dijete je 1800, za školsko 2000, a za starije osobe 2300 kuna. Naknada za udomitelje iznosi od 500 do 600 kuna. No udomitelji su ljudi velikog srca i ove naknade im sigurno nisu motivacija.

Kako riješiti ovaj problem? U centru za socijalnu skrb kažu da bi status profesionalnog udomitelja riješio mnogo toga. Oni bi imali plaće i staž i u svako doba bi mogli prihvatiti dijete ili odraslu osobu.

Nadamo se da će u novom Zakonu o socijalnoj skrbi svoje mjesto naći i profesionalni udomitelji.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM