NAJNOVIJE 

  • Sanja Knjaz

Predstavljen EU projekt za ljepše Sesvete

Još jedan zagrebački projekt "ProGIreg Sljeme Sesvete", za koji je Europska komisija odobrila sredstva za financiranje u okviru programa "Obzor 2020.", predstavljen je zagrepčanima.

Cilj projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja, u ovom slučaju za područje bivše tvornice Sljeme u Sesvetama, a lokalni koordinator Projekta je Grad Zagreb. Početkom prosinca Europska komisija je odobrila financiranje projekta u ukupnom iznosu od 11 milijuna kuna.

Ovaj projekt rezultat je partnerskg odnosa Grada i osnivača Udruge "Plave i zelene Sesvete". Prema projektu revitaliziralo bi se područje bivše tvornice Sljeme i to zgrada uprave koja se pretvara se u poduzetnički inkubator, sličan onom na Velesajmu. Ostali bi netaknuti silosi koji bi dobili mješovitu kulturološku namjenu. U preuređene silose arhivirala bi se razna kulturna građa, a bilo bi mjesta za izložbe i koncerte. Ostala bi uz neke preinake bivša energana koja bi sada bila na obnovljive izvore energije.

"Plave i Zelene Sesvete" su dugoročni projekt u sklopu kojeg bi se uredila šuma Divljača kao novi Bundek ili Maksimir, a prostor bivše tvornice Sljeme mogao bi postati južno središte Sesveta, novi gradski trg.