NAJNOVIJE 

  • SAK, foto: SINIŠA KOSIĆ

Važan je imovinski cenzus prilikom podizanja besplatnih kupona ZET-a

U tijeku je produljenje godišnje besplatne karte za umirovljenike i građane slabijeg socijalnog statusa. Gospođa Višnja nezadovljna imovinskim cenzusom, odnosno odlukom o tome tko ima pravo na besplatnu voznu kartu, poslala nam je upit sljedećeg sadržaja:

"Danas sam bila na remizi vezano za besplatan prijevoz umirovljenika. Službenik na Remizi mi je rekao da sve što je potrebno popunim i priložim na opčini. Moji roditelji žive od 3600 kuna. Tata ima 83 godine i ima mirovinu od 3600 kuna, mama ima 81 godinu, ona nema mirovinu, nije radila. Službenik mi je rekao da imaju pravo na besplatni prijevoz. Na opčini su mi rekli da nemaju pravo, odnosno mama ima, a tata nema... kao da ne žive zajedno. Ako uzmete u obzir dva umirovljenika koji imaju zajedno 6400 kuna - oni oboje imaju pravo na besplatni prijevoz. Svaki ima recimo mirovinu 3200 kuna - gdje je tu logika? Baš me smetaju ovakvi propisi."

Kako je gradonačelnik Bandić više puta isticao, negdje se moralo rezati, odnosno donijeti odluka o cenzusu ili minimalnom iznosu po osobi koji je potreban za besplatnu vožnju javnim prijevozom. Postoje i slučajevi kojima mirovina prelazi za svega kunu do dvije iznad spomenutog cenzusa od 3200 kuna, da takve osobe ne mogu dobiti besplatni kupon.

Kriteriji su jasni i oni se moraju poštovati, inače bi cenzus postao previše rastezljiv pojam.

Zato se ističe da pravo na besplatne kupone imaju samo umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno, kao i radno nesposobne osobe koje su korisnici zajamčene minimalne naknade i osobe čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno, a starije su od 65 godina.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM