NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR

Najavljujemo uživanje u Dječjem festivalu i uz "Stih i nota - sto divota"


Estradni dječji zborovi, zborovi osnovnih i glazbenih škola, zborovi župa – svi na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. U Zagrebu se u nedjelju, 14. siječnja, održava 24. po redu Hrvatski dječji festival.

No nije ovo samo festival pjesme. Djeca osnovnoškolskog uzrasta će uz pomoć svojih učitelja predstaviti vlastite radove – slike i poeziju. Prije festivalskog koncerta u predvorju Velike dvorane održat će se okrugli stol, gdje će se djeca, čiji su radovi izabrani, družiti sa svojim uzorima – slikarima, kiparima, piscima i književnicima.

Ovo okupljanje bit će i prilika za uručenje Priznanja skladatelju zaslužnom za doprinos dječjoj glazbi. Ove godine ono odlazi u ruke Alana Bjelinskog, autora i aranžera brojnih pjesama za djecu. Do sada su to priznanje dobili maestro Pero Gotovac, Arsen Dedić, Đelo Jusić, Jovica Škaro i prošle godine, posthumno Branko Mihaljević.

Nakon izvođenja odabranih pjesama Festival će završiti svojevrsnom himnom Festivala - „Stih i nota, sto divota“ koju će izvesti svi zborovi, sudionici festivala.

- Kroz rad s djecom i stimuliranjem prezentacije njihovih talenata i kvaliteta, potičemo razvojne mogućnosti i utiremo put stvaranju budućih pjevača, skladatelja, slikara i pjesnika, dakle njihovim bavljenjem na području kulture - za Zagreb-danas izjavio je ravnatelj Festivala Ivan Kuliš.