NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ,

Obnovit će se mnogi sakralni objekti

Sakralni objekti, a posebno katedrale, simboli su su mnogih gradova i njegove najupečatljivije vedute. Gotovo na svakoj izvode se vanjski ili unutarnji radovi i obnova je, zapravo, permanentna.

Opsežniji radovi na našoj katedrali traju od 1990. godine. Iz GU za zaštitu spomenika kulture i prirode saznajemo da je za ovu godinu planiran nastavak radova na zvoniku i uređenje unutrašnjosti zvonika sa spiralnim stubištem i starim liftom, kako bi se omogućila posjeta izložbenom prostoru u dijelu krovišta i dvije dvorane u sjevernom i južnom zvoniku te izlaz posjetitelja na prvu galeriju katedrale.

Nakon mnogih radova koji su izvedeni prošle godine na crkvi Uznesenja BDM u Remetama (rekonstruiran dio baroknog pročelja, vitraji itd.), u ovoj se godini nastavljaju radovi na obnovi glavnog pročelja i zvonika.

Na crkvi sv. Petra, u Vlaškoj ulici, slijedi nastavak radova na sanaciji kamene žbuke na bočnim pročeljima i svetištu.

U crkvi sv. Ivana Krstitelja, u Novoj Vesi, pristupit će se sanaciji kapilarne vlage i obnovi zidnih slika u lađi i svetištu.

Nastavljaju se radovi na obnovi unutrašnjosti i inventaru u crkvi sv. Blaža.

U župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog, u Vugrovcu, planirana je obnova kasnobaroknog pročelja.

Obnovljene orgulje iz glasovite radionice Rieger u Jagendorfu dobit će crkva sv. Katarine i crkva Srca Isusovog u Palmotićevoj.

U crkvi Majke Božje Lurdske nastavljaju su radovi na uređenju enterijera.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM