NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR

Dimnjačari kontroliraju jeste li ugradili mjerna mjesta


Europska direktiva o potrebi ugradnje koljena s mjernim mjestima na dimovodima i zrako-dimovodima koji rade u pretlačnim uvjetima i koji moraju biti tipski s mogućnošću mehaničkog zakretanja, mogla bi u zagrebačke domove donijeti nove neplanirane troškove.

Naime, mnogi naši sugrađani još nisu obaviješteni o ovom novitetu a dimnjačari koji obilaze stanove ovih dana već su nekima zaprijetili prijavom Komunalnom redarstvu i pokretanjem prekršajnog postupka.

Prilikom provjere ispravnosti dimovodnih sustava dimnjačari kontroliraju i je li ugrađeno mjerno mjesto. Većina ih ipak, još prilikom ovog obilaska ostaje na upozorenjima uz napomenu da se u idućim mjesecima obave radovi. Kako doznajemo cijena im je nekoliko stotina kuna i za njihovu ugradnju ovlašteni su određeni plinomonteri, plinoservisi, instalateri, izvođači sanacija.

Ugradnja mjernih mjesta dodatno povećava, što se i navodi najvećim razlogom postavljanja, razinu zaštite od požara, trovanja i eksplozije. Pojednostavljeno, ovo se odnosi primjerice na stanove koji imaju svoje vlastito plinsko grijanje pa moraju u vlastitim stanovima omogućiti ugradnju ovog novog zaštitnog mehanizma.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM