NAJNOVIJE 

  • SAK, Foto: ZAGREB.HR

Podzemni spremnici za otpad


Uz pomoć moderne tehnologije, pomalo stranih iskustava, ali i domaće pameti i u Zagrebu se uvode podzemni spremnici za odvojeno skupljanje otpada. Sličan model skupljanja otpada mogli smo dosad vidjeti u Velikoj Gorici, Samoboru ili Ljubljani.

U Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, koja je nedavno potpuno rekonstruirana, ukazala se i prilika za podzemne spremnike. U ovom slučaju raiječ je o jednoj podzemnoj kazeti s pet spremnika, a koji se spuštaju pod zemlju i dižu iznad zemlje uz pomoć pneumatike. Naime, nadzemno će se nalaziti pet različitih otvora za staklo, papir, tekstil, plastiku i metal, a pod zemljom pet različitih kontejnera u koja će uklizati nadzemno ubačen otpad.

Ovakav način gospodarenja otpadom dobar je iz više razloga. Najvažniji je da u središtu grada ne zauzima mjesta na pločnicima, da su spremnici uredni jer vrane ili vandali ne mogu raznositi smeće naokolo i ne šire se neugodni mirisi.

Voditeljica Podružnice Čistoća Marina Lovrečki je istaknula kako su djelatnici zadnjih godinu dana radili na projektu spuštanja zelenih otoka ispod zemlje, a priprema se još jedna kazeta u Podbrežju. Cijena jednog kompleta s pet spremnika zapremnine 1.100 litara je 144.000 kuna, a skupa s građevinskim radovima iznosi oko 180.000 kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će ovakav sustav riješiti problem odlaganja otpada u središtu grada, gdje nema mjesta za izgradnju reciklažnih dvorišta gdje nam prostorni uvjeti dopuštaju - kroz rekonstrukcije prometne infrastrukture.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM