NAJNOVIJE 

  • SAK, Foto: ZAGREB.HR

Produljena Vatikanska ulica za bolji pristup naselju Podbrežje


Vatikanska ulica u Novom Zagrebu, koja se proteže od Av. Većeslava Holjevca do Cimermanove, produljena je za 680 metara s četiri prometna traka. Riješen je i sustav oborinske odvodnje, javna rasvjeta, semaforizacija dvaju raskršća, izvedene su i pješačko-biciklističke staze, odnosno nogostupi.

U suradnji s predstavnicima ZET-a uređena su i dva autobusna ugibališta za buduću autobusnu liniju koja će povezivati od Glavnog kolodvora do naselja Podbrežje.

Naime, spomenuti su radovi izvedeni u sklopu projekta „Podbrežje – zagrebački model stanogradnje“, što znači da su uređena parkirališna mjesta, i to 455 klasičnih okomitih parkirališta te 27 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji prakticira ovakav model stanogradnje. U iduće dvije godine završit će se 1800 stanova. Od ukupno 608 stanova njih 200 se raspoređuje za listu po javnom najmu, 200 stanova je za socijalni najam, a 208 bilo je predviđeno za znanstvene novake. Nakon što se prijavio manji broj znanstvenih novaka, u studenom je Gradska skupština donijela zaključak o proširenju mogućnosti za kupnju stana, za što će biti raspisan poseban natječaj koncem siječnja.