NAJNOVIJE 

  • DAJANA KOS BUČAR, Foto: SINIŠA KOSIĆ

Nova Odluka o grobljima – i Zagrepčani koji se odsele mogu dobiti grob u gradu


Zagrepčani koji su cijeli radni vijek proveli u gradu, a zlatno doba odlučili provesti u nekom drugom kraju domovine konačno mogu odahnuti. Naime, prema dosadašnjoj Odluci o grobljima svi oni koji u trenutku smrti nemaju prebivalište u Gradu Zagrebu nisu mogli biti pokopani, odnosno dobiti grobno mjesto na jednom od 25 gradskih groblja (osim onih koji su imali svoje grobnice).

Ovo je bilo jedno od najučestalijih pitanja i molbi koje su stizale na našu adresu i za koje ste tražili pomoć jer i unatoč tome da ste desetljećima u Zagrebu uplaćivali posmrtnu pripomoć i stekli prava iz tog odnosa, u Zagrebu nije bilo moguće obaviti ukop.

Nova Odluka, koju je potvrdila Gradska skupština, sada kaže: Grob bez uređenja na Markovu polju, odnosno kaseta za urne u Gaju urni daju se na korištenje neposrednom dodjelom na temelju zahtjeva ako je pokojnik u trenutku smrti imao prebivalište na području Grada Zagreba. Grobno mjesto može se dati na korištenje neposrednom dodjelom na temelju zahtjeva i ako pokojnik u trenutku smrti nije imao prebivalište na području Grada Zagreba pod uvjetom da je za života imao prijavljeno prebivalište na području Grada Zagreba u ukupnom trajanju od najmanje 15 godina ili je pokojnik maloljetna osoba čiji je jedan od roditelja imao prijavljeno prebivalište na području Grada Zagreba u ukupnom trajanju od najmanje 15 godina.

Od drugih zvučnih noviteta, svrstanih u 38 članaka, izdvajamo i mogućnost prijenosa posmrtnih ostataka iz grobnice u drugo grobno mjesto, pod uvjetom da je pokojnik pokopan u kovinskom lijesu (obveza radi sprječavanja širenja zaraznih bolesti), bez obzira na protek vremena od dana ukopa do dana prijenosa.

Novost su i kazne i zabrane rada za klesare koji izvode radove bez potrebnih dozvola…