NAJNOVIJE 

  • K.BUTKOVIĆ

Šibl: O klepsidri i tajanstvu novog dana...
Unatoč stalnoj promjeni mjesta života i slikanja, od Zagreba, preko Londona do Dubrovnika i Opatije, akademski slikar Duško Šibl slika sve strastvenije, pa se tako nižu različiti ciklusi, jedan iza drugoga ili paralelno.

-Nedavno smo vidjeli novi ciklus glava, možda bi bilo bolje reći ciklus portreta, nakon uzbuđujućih novih platana iz serije višeglavih figura i novonastalih likovnih zapisa figura u pokretu, govori Miroslav Pelikan.

A što o novim akrilima na platnu kaže slikar?

- Imaginarni prijatelji umjesto pravih, živih, prave nam društvo u atelijeru. Inače u ovo doba godine dolaze gosti, a to je zbog korone nemoguće.

Na pitanje koliko je stvarnoga u ovim motivima Šibl ističe:

-Sigurno u tim licima ima elemenata meni bliskih osoba, uključujući i mene samoga.

Nisu autoportreti, ali sasvim sigurno ima puno mene u njima. Imam pokraj palete jedan mali zapackani špigl u kojem se jedva nešto nazire i tu i tamo bacim pogled na svoj lik u njemu. Čisto zbog izraza lica i očiju.

Lica na ovim akrilima su ozbiljna, tiha, gotovo nijema, nema nimalo onoga privlačnog ritma gibanja, nema pokreta, posvemašnji muk, posveta autora tišini i razmišljanju o protoku vremena, o klepsidri i njezinim nezaustavljivim zrncima, no ipak, pogledi, koji klize u daljinu, oči navješćuju odlučnost, zrelost, želju i htijenje, tajanstvo idućeg dana.

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu. Nakon što je diplomirao u Zagrebu odlazi u London gdje završava studij slikarstva na Shav School Of Art 1982. godine, a 1986. magistrira na glasovitom Royal College Of Art.

Od 1982. godine izlaže samostalno te sudjeluje na mnogim skupnim izložbama.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM