Search
  • K. BUTKOVIĆ, Foto: ARHIVA ARHITEKTONSKOG UREDA

Kameni upornjak prvog željezničkog mosta - budući vidikovac


Zagreb ima i svoje “male-velike” projekte godinama skrivene u ladicama, a kada konačno ugledaju svjetlo dana, najčešće zadive sve one koji ih čekaju, ali i one koji bi o njima trebali odlučivati.

Tako je i s projektom koji bi oživio sjećanja na prvi željeznički most preko Save, koji je Zagrebu služio od 1862. do 1950. godine.

Jedino što je ostalo od starog mosta je stari kameni upornjak na koji se naslanjala konstrukcija mosta, a nalazi se na Kajzerici, u ulici Radovana Cimermana.

– Prolazeći tamo, cijelo vrijeme intrigiralo me što se može napraviti od te baštine, koja to službeno nije, a koja ima nekakvu pojavnost i koja je na zanimljivom mjestu, pokraj Savskog nasipa – objasnio je koautor projekta arhitekt David Kabalin, koji je s kolegom krajobraznim arhitektom Markom Ursom došao do ideje za projekt koji bi dao dodatnu vrijednost kvartu, Zagrepčanima, ali i mnogim turistima koji posjećuju našu metropolu.

– Zamislili smo vidikovac, koji ima tribinu na kojoj se može sjediti, ležati i odmarati. Imat će i dvije klupice na gornjoj razini tog upornjaka te zaštitnu ogradu koja je nužna za sigurnost građana. Bitna stvar je da će sadržavati info tablu s podacima o starom mostu i cijeloj priči vezanoj uz njega.

Njegova glavna prednost jest lijep pogled, s njega se vidi obnovljeni Hendrixov most, vidi se sjeverna strana Save i Zagreb te u pozadini Medvednica. Intervencija je minimalna, a time i financijski prihvatljiva – ističe Kabalin.

S idejama za vidikovac već su se obratili Mjesnom odboru Kajzerica te Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb - zapad, koji su oduševljeni idejom.

Ovaj projekt uklopiv je u već najavljeni gradski projekt uređenja savske obale od Jaruna do Bundeka.

6 views

Zagreb danas

© 2016  -  2019   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM