Mogućnost liječenja u Švicarskoj

4/1/2017

Od početka ove godine u Švicarskoj vrijede ista prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja kao i u državama članicama Europske unije. Osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sada mogu za vrijeme boravka u Švicarskoj koristiti zdravstvene usluge neodgodive naravi osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja koju im je izdao HZZO.  Na isti način švicarski osiguranici imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj, osnovom svoje Europske kartice zdravstvenog osiguranja, izvijestili su iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a..

 

Kao primjer postali smo i animator davatelja organa u EU

2/1/2017

Hrvatska je postala zemlja-partner (uz nosioca projekta Španjolsku) u projektu Europske unije - EUDONORGAN. Cilj mu je podizanje svijesti javnosti o darivanju organa. Broj ovih darivatelja unutar država Unije je neujednačen. Tako su na samom dnu Grčka i Bugarska sa 3,5 darivatelja na milijun stanovnika. Vodeće su Španjolska i Hrvatska s čak 40 donora na milijun stanovnika. 

Prvi put u Zagrebu - testiranje na spolno prenosivu infekciju

20/12/2016

Prvi put u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, moguće se testirati na spolno-prenosivu infekciju izazvanu bakterijom Mycoplasma genitalium. Riječ je o zarazi spolno-mokraćnog sustava a dosad je ovu pretragu bilo nemoguće napraviti jer se ovu bakteriju ne može uzgojiti na uobičajeni način u laboratoriju. Kod žena, ako se ne liječi, može izazvati izvanmaterničnu trudnoću, upalnu zdjeličnu bolest ili neplodnost. Muškarci pak mogu završiti s kroničnom upalom prostate. Infekcija se prenosi tijekom nezaštićenog odnosa. Dodatne informacije dostupne su na tel. 4696-303.

Pobjeći Alzheimeru

7/12/2016

Jubilarnu – dvjestotu Gerontološku tribinu koja će se održati 13. prosinca u Hrvatskom liječničkom zboru, Šubićeva 9 – obilježit će predstavljanje prvog sveučilišnog udžbenika s tematikom Alzheimerove bolesti i drugih demencija, ranim otkrivanjem i zaštitom zdravlja. Organizatori ističu da je namijenjena svima, ali i da predstavlja veliki doprinos usavršavanju budućih hrvatskih liječnika, posebice obiteljske medicine te da će knjiga služiti kao podloga za rano otkrivanje Alzheimerove bolesti i promicanje aktivnog i zdravog starenja.

Što se danas povlači s polica u dućanima?

7/12/2016

Sigurnost hrane je pod našim povećalom od tragičnog smrtnog slučaja dječaka koji je umro zbog posljedica zaraze salmonelom. Svakodnevno osluškujemo o proizvodima koji se kontroliraju i povlače s polica. Na stranici Hrvatske agencije za hranu nalazi se kutak za potrošače: http://www.hah.hr/category/obavijest-za-potrosace/ http://www.hah.hr/category/obavijest-za-potrosace/, gdje se redovito ažuriraju takvi nalazi. Stručnjaci su na nedavnom skupu održanom na ovu temu složili da hrana koju jedemo gotovo nikad nije sterilna, ali to nema utjecaja, u većini slučajeva, na naše zdravlje. Preporuke koju su poslali odnose se na kupnju domaćih proizvoda, dobru termičku obradu namirnica za koje se to preporučuje te njihovo odvajanje od sirovih, pranje ruku, posuđa i daski za rezanje prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima, provjere roka trajanja namirnica i educiranje o hrani životinjskog porijekla.

Mobitelu prepustite brigu o "šećeru"

7/12/2016

Napredna informatička platforma putem mobilne aplikacije stoji vam na raspolaganju za osobnu kontrolu šećerne bolesti. Moguće ju je preuzeti na stranici www.diavitas.com. Riječ je i o svojevrsnom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji pomaže u regulaciji dijabetesa. Više od 30 posto naših sugrađana ima prekomjernu tjelesnu težinu, a šećerna bolest tipa 2-njezina je posljedica. Komplikacije šećerne bolesti dovode do bolesti srca i krvih žila te do smrti. Nakon uvođenja dosad najuspješnije zdravstvene aplikacije AlergoAlert koja je mnogim našim sugrađanima olakšala život, iskoristite i mogućnost kontrole ove bolesti uz DiaVitas.

Još nije kasno cijepiti se protiv gripe

7/12/2016

Iako su obiteljski doktori, već uglavnom, potrošili preuzete količine cjepiva protiv gripe, još uvijek možete po svoju dozu - u cjepnu stanicu. Na adresi Rockfellerova 7, na drugom katu, još uvijek imaju cjepiva protiv gripe. Tamošnji stručnjaci ističu da još nije kasno za cijepljenje, a detalje možete doznati na tel.4863-222/tipka 3. Poznato je da su oboljeli od gripe zarazni već jedan dan prije izbijanja simptoma, pa ne dopustite da zbog bolesti, koja se najučinkovitije može spriječiti cijepljenjem, propustite važne životne događaje. Osnažite svoj imunološki odgovor i zdravi uđite u novu godinu, preporuka je liječnika.

1 / 1

Please reload

.

Svečano otvoren Inteliber

13.11.2019

1/7
Please reload

NAJNOVIJE

Please reload

Zagreb danas

© 2016  -  2019   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM